Schoolvakanties

Bekijk alle schoolvakanties van 2023 hier!

Wanneer zijn de schoolvakanties?

In Nederland worden de data van de schoolvakanties bepaald door de overheid. Er worden dan vakanties gepland voor de scholen, op verschillende data verdeeld door het land. Zo begint bijvoorbeeld de zomervakantie in het noorden van het land op een andere datum dan in het zuiden. Dit is bedoeld om een spreiding van de vakantiedrukte te verkrijgen, om ervoor te zorgen dat veel processen toch gewoon door kunnen lopen. Tijdens de planning wordt rekening gehouden met werkdruk voor de leerlingen, en met de agenda van de scholen. Tot en met 2016 was niet iedere geadviseerde datum een verplichting, soms gaf de overheid enkel een advies. Het was echter wel aan te raden om je als onderwijsinstelling aan deze adviezen te houden. Omdat een goede verdeling tussen werk en rust belangrijk is, en helemaal voor jonge leerlingen, is het belangrijk om een goede planning aan te houden. In 2017 is de wet op dit punt aangepast, en nu zijn de, door de overheid, bepaalde opgegeven data wel verplicht. Dat betekend dat iedere school verplicht is om op die specifieke data gesloten te zijn.

Vakantiegebieden

In verband met de vakanties is Nederland opgedeeld in gebieden. Deze gebieden zijn gemaakt op basis van de provincies en hoeveel leerplichtigen daar in wonen. De verdeling is gemaakt zodat er drie regio’s zijn, namelijk Noord-, Zuid- en Midden-Nederland. Noord-Nederland bevat de complete provincies Groningen, Friesland, Overijsel, Drenthe, Noord-Holland en bijna heel Flevoland. Daarnaast enkele gemeentes uit de provincies Gelderland en Utrecht. Midden-Nederland bestaat uit een enkele gemeente uit de provincie Flevoland en Noord-Brabant, gemeentes uit de provincie Gelderland, bijna de gehele provincie Utrecht en heel de gemeente Zuid-Holland. Zuid-Nederland omvat gemeentes uit de provincie Gelderland, bijna de hele provincie Noord-Brabant, en de gehele provincies Zeeland en Limburg. In Nederland zijn een aantal vaste schoolvakanties. Dit zijn de kerstvakantie, de voorjaarsvakantie die ook wel krokusvakantie of carnavalsvakantie wordt genoemd, de meivakantie, de zomervakantie en de herfstvakantie.

Leerplicht Nederland

Leerplicht betekend dat ieder kind van een bepaalde leeftijd de wettelijke plicht heeft om onderwijs te volgen. Er zijn meerdere vormen van onderwijs in Nederland, echter is school de meest gebruikelijke. Op school wordt, naast het onderwijs van de docenten, veel geleerd door middel van contact met leeftijdsgenoten. De meeste kinderen die de mogelijkheid hebben of krijgen, zullen daarom dan ook naar school te gaan. In Nederland geldt een leerplicht voor kinderen in de leeftijd van 5 tot 16 jaar. Wanneer een leerling nadat hij of zij 16 is nog geen middelbaar onderwijs diploma bezit, is hij of zij leerplichtig tot 18 jaar. Deze regels zijn gemaakt en worden in acht genomen, zodat ieder kind een voorbereiding krijgt op de maatschappij en de arbeidsmarkt, en daarmee een eerlijke kans op een inkomen, om zo bijvoorbeeld voor zichzelf te kunnen zorgen. Omdat kinderen een leerplicht hebben in Nederland, kun je niet het hele jaar door een vakantie boeken, wanneer je kinderen hebt. Wanneer door het werk van de ouders of verzorgers een vakantie niet te realiseren is in de schoolvakanties, is er een uitzonderingsregel.
Er mag dan eenmaal per jaar, voor maximaal 10 dagen, een vrije periode aangevraagd worden bij de directeur van de school. Er zijn dan echter wel verschillende regels waar aan voldaan moet worden.

Zomervakanties

Tijdens zomervakanties worden vaak allerlei activiteiten gedaan die in het dagelijks leven niet te realiseren zijn, bijvoorbeeld door verplichtingen zoals werk. Mensen gaan een dagje weg of op vakantie, er zijn veel verschillende kinderkampen om aan mee te doen. Scholieren hebben echter ook zeer regelmatig een zomer-bijbaan. Zo zijn er veel jongeren die tijdens hun vakantie is het buitenland gaan werken, bijvoorbeeld in een animatie-team of schoonmaakploeg op een camping. Dit is dan direct een hele ervaring, ze verdienen geld en kunnen toch op een, vaak mooie en bijzondere, vakantiebestemming zijn. Ook zijn er in Nederland veel baantjes te vinden in de horeca, voor een zomerperiode. Dit komt omdat de horeca een drukke tijd heeft wanneer de terrasjes open gaan, en veel horecaondernemingen zijn dan op zoek naar relatief goedkope krachten. Veel jongeren worden gestimuleerd om te gaan werken, omdat ze op deze manier aan hun curriculum vitae kunnen werken, zonder dat de prestaties op school eronder komen te lijden. Ook is het een voordeel dat er dan een ritme is, wat weer erg belangrijk is voor de ontwikkeling van jongeren, en vaak ook wel een beetje voor de sfeer thuis. Daarnaast leren ze de arbeidsmarkt kennen, wat goed is voor de verwachtingen en het leren van omgaan met geld en zelfstandigheid.