Koningsdag 2025

Feestdag Datum Dag
Koningsdag26-04-2025zaterdag

Wanneer is koningsdag 2025?

Koningsdag valt in 2025 op een zaterdag. De datum is ieder jaar hetzelfde, namelijk 26 april. Dit komt doordat de dag op de verjaardag van koning Willem-Alexander gevierd wordt. Het is dan ook een nationale gedenkdag voor alle delen van het koninkrijk, en met name landelijk wordt er veel aan gedaan.

Vrijmarkten Koningsdag

In Nederland is er een lange traditie van het organiseren van vrijmarkten op de verjaardag van het staatshoofd. Dit zijn een soort rommelmarkten die aangevuld zijn met (live-)muziek en er is een overvloed aan eten en drank te koop, vanaf ’s morgens vroeg. Iedere Nederlander weet wel wat ze inhouden, gaan met spulletjes zitten of struinen er langs. Mensen gaan massaal met spullen langs de straat staan of zitten, op aangewezen plaatsen. Er zijn mensen die dagen van te voren een plaatsje proberen te markeren om zo een toplocatie bemachtigen, vooral in druk bezochte steden. Er is veel variatie in het aanbod. Waar sommige mensen duidelijk van hun ongewenste rommel af proberen te komen, zijn er ook heel professionele kraampjes met kwaliteitsproducten. Bijna ieder te bedenken product wordt aangeboden op deze markten, en ook is er een overvloed aan eten en drinken te koop. Ook zijn er veel kraampjes waar nagels gelakt kunnen worden, waar gezichten geschminkt kunnen worden of er muziek gemaakt wordt. Mensen mogen zelf hun prijzen bepalen en de sfeer is overal feestelijk en vriendelijk. Er zijn veel mensen geen professionele verkopers, of ze gaan op een vrijmarkt zitten voor de sfeer en niet voor de winst. Daarnaast is er ook veel te onderhandelen met de verkopers, en daarom zijn er leuke koopjes te verkrijgen. Om de mooiste producten in het bezit te krijgen, zijn er hele hordes mensen die ’s morgens vroeg al de markten op gaan.

Koningsdag, Oranje

Het hele land kleurt oranje, en rood-wit-blauw. Dit zijn de kleuren van de Nederlandse vlag en de wimpel. Veel volwassenen en kinderen dragen schmink en/of kleding in deze kleuren. Ook zie je veel gekleurde haren. Een groot gedeelte van de vierende menigte heeft minstens een accent in de outfit, dat verwijst naar deze feestdag. Op veel plaatsen hangen vlaggetjes en allerlei andere versieringen. Veel huizen en bedrijven hebben de Nederlandse vlag uithangen. In restaurants en cafés is ook duidelijk terug te zien welke dag het is, en ook worden er vaak speciale koningsdagmenu’s aangeboden. Het hele land is in een fantastische, uitbundige feeststemming.