Voorjaarsvakanties

2023

2024

2025

2026

Wanneer is de voorjaarsvakanties?

De voorjaarsvakantie is een schoolvakantie die gehouden wordt in onder andere Nederland. Meestal valt deze vakantie in de tweede helft van februari. De data voor deze vakantie worden door de overheid geadviseerd, maar het is niet verplicht je hier aan te houden. Deze vakantie is wettelijk erkent in de jaren 70. Toen bleek er veel vraag te zijn naar een welkome afwisseling binnen de wintermaanden. Ook wilden veel mensen op wintersport in deze periode. Daarnaast wordt, vooral in het zuiden van het land, rond deze tijd carnaval gevierd. Doordat deze vakantie door verschillende mensen op verschillende manieren invulling krijgt, is er een sociaal en economisch probleem ontstaan. De mensen die carnaval organiseren vinden dat er te weinig mensen aanwezig zijn. Dat zou komen doordat veel mensen die anders gewoon waren carnaval te vieren, nu toch kiezen voor wintersport. Hierdoor loopt de carnavalsvereniging natuurlijk winst mis, en kan dit niet verkroppen.

Verschillende namen voor deze vakantie

Deze vakantie kent drie verschillende namen. De eerste, voorjaarsvakantie, is de meest gebruikte. Deze naam is er gekomen naar aanleiding van de tijd van het jaar. Hoewel de lente officieel meestal begint op 20 maart, ligt deze vakantie daar vlak tegenaan, vandaar de naam.
Misschien is de naam ook wel zo gekozen om mensen een beetje moed te geven, om het laatste stukje winter door te komen.

Wanneer is de Krokusvakantie?

De andere naam is Krokusvakantie. De krokus is een bloem en sommige soorten beginnen te bloeien als de lente er aan komt, vandaar deze naam. Er bestaan enorm veel soorten krokussen, en de meeste soorten komen van origine van de bergen rondom de middellandse zee. De bloem komt in allerlei variaties en ook wisselen de kleuren. De meest voorkomende kleuren zijn paars, wit en geel. In Nederland zijn deze bloemen erg populair geworden, en ook zie je ze overal langs de Nederlandse wegen. Ze worden gezien als een soort brengers van de lente, hoewel erg veel soorten ook bloeien in de herfst en winter.

Wanneer is de caravalsvakantie?

De laatste naam is carnavalsvakantie. Deze naam is vooral aan de orde in het zuiden van Nederland. De scholen in deze regio houden zich dan ook vaak niet aan de geadviseerde data, door de overheid gegeven. De scholen in dit gebied willen graag gesloten zijn in de tijd dat carnaval gevierd word, en door de wetgeving kan dit ook. Deze naam spreekt dan ook voor zichzelf.

Wat te doen in de krokusvakantie
Deze vakantie wordt door veel mensen gebruikt om op wintersport te gaan. Ze gaan dan naar het buitenland, om een week, of een gedeelte daarvan, om zich uit te leven op de pistes.

Ook in het zuiden wordt deze vakantie dus veelal gebruikt om zich uit te leven, maar in dit gebied vooral op een andere manier. Namelijk om carnaval ongestoord te kunnen vieren.

Wanneer mensen aan allebei deze activiteiten niet deelnemen zijn er ook andere activiteiten aan te raden. Omdat het al weer warmer wordt, zijn bijvoorbeeld dierentuinen erg druk bezocht in de voorjaarsvakantie. Ook andere parken in de open lucht trekken weer aan.

Activiteiten voor binnen
Op een regenachtige of nog te koude dag is een museum, of een beurs bezoeken ook een goede optie. De huishoudbeurs wordt bijvoorbeeld gehouden in deze tijd van het jaar, en ook de modelbouwbeurs. Verder worden er familiedagen gehouden, dit zijn dagen waarop er voor iedere leeftijd iets te doen, te zien, te beleven of te leren valt. En dat alles onder één dak.
Verder is het genieten van de vrije tijd, door bijvoorbeeld al wel een buiten barbecue te regelen, en een laaiend vuurtje erbij aan te steken, om iedereen warm te houden.

Ook kan het ontspannend zijn om eens wel een boek uit te lezen, of wel een (leg-)puzzel af te maken. Veel dingen kunnen doen waar normaliter geen tijd voor is.

Knutselen voor beginners en gevorderden
Wat ook een populaire bezigheid is tijdens deze vakantie, is knutselen of, wanneer het iets professioneler gebeurd, handwerken. Er zijn allerlei tips te vinden op internet. Voor ieder budget is er iets te verzinnen, en ook bestaan er veel filmpjes waarin iemand alles stap voor stap voor doet. Er zijn manieren van knutselen die al eeuwen uitgevoerd worden, zoals breien of haken. Echter, ongeveer ieder jaar, komt er wel een nieuwe trend overwaaien, waardoor er steeds iets nieuws te ontdekken is. Er zijn ook manieren van handwerken die echt kennis en kunde vragen, en hiervoor zijn speciale workshops of cursussen te volgen. Je hebt technische handwerk varianten, wat meer puzzelachtige varianten. Kortom, het is allang niet meer iets alleen voor huisvrouwen, ook stoere mannen kunnen zich hier goed mee vermaken. Zo kom je de dagen wel door.