Voorjaarsvakantie 2026

Regio Startdatum Einddatum
Noord21-02-202601-03-2026
Midden14-02-202622-02-2026
Zuid14-02-202622-03-2026

Wanneer is de voorjaarsvakantie 2026?

De voorjaarsvakantie in het jaar 2026 wordt gehouden in week 8 of 9. De precieze datum kan wisselen, omdat scholen het recht hebben deze vakantie niet op de geadviseerde datum te houden. Vooral scholen in het zuiden van Nederland kiezen er nog wel eens voor om te variëren, zodat de vakantie tegelijkertijd valt met carnaval, wat daar een erg groots en belangrijk volksfeest is.

Het ontstaan van de wintersport
Veel mensen gebruiken deze vakantie om op wintersport te gaan. Wintersport is een grote term, die alle sporten omvat die op ijs of sneeuw beoefend worden. De meeste van deze sporten ontstaan zijn omdat mensen de gebruikelijke vervoersmiddelen niet konden gebruiken door bijvoorbeeld weersomstandigheden. Al snel kwamen er hobbyisten, en van daaruit ontstond er een wedstrijdcultuur die zich steeds professioneler ontwikkelde.

Wintersport in het heden
Het merendeel van de wintersporters beoefent het nu als vorm van recreatie. Ook zijn er daarnaast natuurlijk de professionele wintersporters, die beoefenen het als werk.
Er worden ook nog steeds wintersporten gebruikt waar ze voor bedacht zijn, bijvoorbeeld het vervoeren met behulp van sledehonden is nog steeds een veel gebruikte manier van transport.
Er zijn veel soorten sneeuw- en ijssporten. Een groot gedeelte is in Nederland ook te beoefenen, door middel van kunstmatig gemaakte sportbanen.

Het imago van wintersport
Vanouds heeft een bepaalde tak van de wintersport een bepaald imago, het zou alleen voor rijke mensen zijn. Wat logisch is, gezien sommige varianten, met name alpineskiën, bedacht zijn om rijke toeristen te vermaken die in de Alpen verbleven. Later kwamen de meer ‘gewone’ burgers ook in de zomer naar de sneeuw, en zo is het steeds populairder geworden. Inmiddels is het imago veranderd, en is het nu meer iets voor iedereen geworden.

Wintersport, lessen en feesten
Populaire sporten zijn skiën, snowboarden en langlaufen. Deze sporten zijn relatief makkelijk te leren, in ieder geval tot het niveau dat je veilig boven en weer beneden kunt komen, en overal worden dan ook lessen aangeboden. Je leert hoe je in een lift moet stappen, hoe deze werken, en natuurlijk hoe het gaat wanneer je boven bent. Hoe moet je sturen, hoe rem je en hoe ontwijk je andere sporters. Langlaufen is een beetje anders, omdat je dan langere latten krijgt, en het niet de bedoeling is dat je met langlauflatten van een piste afgaat. Langlaufen is meer een manier van wandelen, hoewel het er toch ook voor zorgt dat je je lichaam totaal anders beweegt. Een ander populair onderdeel is het après-skiën. Dit is het feesten, dansen en drinken na het beoefenen van de wintersport.