Voorjaarsvakantie 2025

Regio Startdatum Einddatum
Noord15-02-202523-02-2025
Midden22-02-202502-03-2025
Zuid22-02-202502-03-2025

Wanneer voorjaarsvakantie 2025?

Deze vakantie wordt in het jaar 2025 gevierd in week 8 of 9. Het zou kunnen zijn dat bepaalde scholen deze vakantie toch een weekje opschuiven, omdat deze data wel geadviseerd zijn door de overheid, maar niet wettelijk vastgelegd.

Vasten en carnaval
Carnaval is van origine een Rooms-Katholiek feest, dat dient als voorbereidingstijd op het vasten, dat in deze tijd 40 dagen duurt, totdat het Pasen is. Vasten is het niet eten of drinken, of allebei. Er zijn ook bepaalde versies waarin met zich onthoudt van andere zaken, zoals bijvoorbeeld internet of televisie. Het doel van deze vorm van vasten is meestal om dichter bij iets te komen, zoals je innerlijke wezen of persoonlijke doelen.

Oorspronkelijke bedoeling van vasten
Vasten heeft vanouds een andere bedoeling Zo wordt het al eeuwen gebruikt binnen de kerk, onder andere om zich te kunnen concentreren op de relatie met God. Ook wordt het binnen de kerk gebruikt als middel van bezinning, of als uiting van rouw.

Huidige populaire redenen voor vasten
Soms is het noodzakelijk om te vasten vanuit medische gronden, bijvoorbeeld voor een operatie, of bij het gebruik van een bepaald medicijn. Sommigen gebruiken het om het lichaam compleet te reinigen van allerlei afvalstoffen. Daarnaast kan dit middel ook gebruikt worden om iets af te dwingen, in dat geval eet iemand niet tot gebeurt wat diegene wil. Of dit nu voor eigen belang is of het belang van een grotere groep. Dit noemen ze ook wel hongerstaking.

De oorsprong van carnaval
Om zich op deze periode voor te bereiden, wordt er voorafgaand een periode van feest gevierd.

Dit feest heet carnaval. Dit feest is begonnen als een soort eetfestijn, mensen konden nog even uitgebreid van veel eten genieten. Dit omdat ze dit een tijd niet zouden gaan doen, in ieder geval niet overdag en als ze toch aten, gebeurde dit in zeer matige hoeveelheden.

De datum van carnaval wisselt, omdat het berekend wordt aan de hand van Pasen.

Het eigenlijke feest duurt officieel van zondag tot en met dinsdag, net zoals vroeger.

Het huidige carnaval
De huidige versie van dit feest heeft een lange periode van voorbereiding. In deze periode worden al veel activiteiten georganiseerd met betrekking tot carnaval, zoals de elfde van de elfde. November, en daarvan de elfde dag, wordt sinds lange tijd gezien als het getal van de gekken. Daarom geldt deze dag nu als de officiële start van het feest, en iedere carnavalsvereniging heeft wel een bepaalde ceremonie die deze dag uitgevoerd wordt.