Zomervakanties

2023

2024

2025

2026

Zomervakanties

De langste vakantie van het Nederlandse schooljaar, is de zomervakantie. Dit is een vakantie van 6 weken in Nederland, waarin iedere school gesloten is. De overheid heeft bepaald dat de vakantie verspreid moest worden, om topdrukte te voorkomen. Daarom is Nederland verdeeld in drie regio’s, die ieder enige tijd na elkaar aan hun vakantie beginnen. Deze vakantie is vroeger ingevoerd, omdat er toen in de zomerweken veel werk was op het land. De kinderen moesten helpen met alle werkzaamheden, en daarom gingen de scholen dicht. Momenteel wordt de vakantie vooral ingelast om stress te verminderen, en om zo te kunnen genieten van een welverdiende rustperiode.

Wanneer is de bouwvak?

Ieder gebied in Nederland heeft hun vakantie om de bouwvakvakantie, of bouwvak, heen. Dit is de periode in het hoogseizoen waarop de meeste bedrijven gesloten zijn, en dus ook bouwbedrijven, vandaar de naam. Dit is een periode van drie weken, zodat iedere medewerker de kans krijgt om op vakantie te gaan. Hoewel er een adviesorgaan is dat een datum doorgeeft, bepaalt een bedrijf altijd zelf wanneer hij zijn deuren sluit. De bouwvak is over het algemeen de drukste periode op de weg, in de zomer.

Bestemmingen

Veel Nederlanders gaan in de zomervakantie op vakantie. Dit kan natuurlijk in het eigen land, wat veel mensen dan ook doen. Ook door organisaties wordt dit aangeraden. Mensen hoeven niet ver te reizen, de reiskosten zijn vaak te overzien en je hoeft geen andere taal te spreken. Daarnaast begrijp je de cultuur al, en er is enorm veel de beleven in het eigen land.

Naast Nederland zijn er veel Nederlanders die naar het buitenland gaan. Alle omliggende landen zijn populair, met name Frankrijk. Steeds meer echter worden landen verder weg meer bereikbaar, onder andere omdat de kostprijs voor een vliegreis relatief lager wordt.

Ook worden er veel all-inclusive aanbiedingen gedaan, waardoor je relatief goedkoop een compleet verzorgde vakantie hebt. Deze vakanties vinden vaak plaats in de toeristische badplaatsen, bijvoorbeeld in Turkije.

Soort vakantie

Iedereen heeft een ander idee, van wat de ultieme vakantie is, en dat is maar goed ook. Vakantiegangers die alles zelf uit willen zoeken en willen ontdekken, of juist mensen die alles tot in de puntjes geregeld willen hebben. Letterlijk alles wat je kunt verzinnen. Zo veel mensen als er zijn, zo veel vakanties zijn er. Dat is ook belangrijk, omdat een vakantie bedoeld is om compleet te ontspannen, om daarna weer fris aan het werk te kunnen. Luiervakanties

Er zijn mensen die genieten van zonnebaden, en zij zullen daarom een zonnige plek uitzoeken, vaak met een strand, een zwembad en een bar. Deze vakanties worden veelal geboekt door mensen die juist heel erg veel van luxe houden en bijvoorbeeld zo weinig mogelijk hoeven te bewegen tijdens hun vakantie.

Ontdekkende vakanties

Er zijn veel mensen die graag iets nieuws leren op hun vakantie, die gaan zoal backpacken, en leren zo de lokale mensen kennen en zichzelf.

Mensen die houden van de drukte en het geroezemoes van een stad, en die daarom bijvoorbeeld een stedentrip maken om zo te leren over de stad of de cultuur, of om te kunnen winkelen. Er zijn binnen deze groep veel mensen die graag een cursus over een bepaald onderwerp volgen of een taal willen leren, en dit combineren met een vakantie.

Mensen die een actieve vakantie prefereren, kunnen naar gebieden zoals de Ardennen, om te kanoën, te klimmen en wat al niet meer.

Ook zijn er veel mensen die van de natuur wensen te genieten. Mensen die willen kamperen, om het hele camping gevoel te krijgen, of juist om zo ver mogelijk in de natuur te bivakkeren. Binnen deze groep vindt je zoals mensen die rustig en alleen of alleen met een eigen gezin zijn of juist mensen die liever met een reis mee gaan, en die op deze manier nieuwe mensen willen leren kennen.

Werkvakanties

Veel mensen ook, met name jongeren, nemen deel aan een werkvakantie. Dat lijkt raar, maar dit is een vakantie waarin je, meestal, naar een ander land gaat om daar te helpen. Bijvoorbeeld het bouwen van een gebouw ergens in Afrika. Je leert veel, regelmatig verblijf je dan bij de lokale bevolking, en tegelijkertijd krijg je een enorm unieke ervaring.

Vakanties gekoppeld aan het vervoer
Naast dit alles zijn er vakanties gebaseerd op het vervoersmiddel, zoals bootvakanties, autovakanties, vliegvakanties, motorvakantie, trekvakanties, fietsvakanties.

Toerisme als bron van inkomsten

Echter wil iedere plaats en ieder land over het algemeen toeristen trekken, omdat het een goede bron van inkomsten is. Daarom zijn er vaak niet erg duidelijke grenzen tussen alle soorten vakanties, maar is het meestal een mix. Het aanbod is breed, en zo kan de vakantieganger zelf beslissen wat op de planning staat voor de vakantie, en wat vooral niet.