Zomervakantie 2026

Regio Startdatum Einddatum
Noord04-07-202616-08-2026
Midden18-07-202630-08-2026
Zuid11-07-202623-08-2026

Zomervakantie in 2026?

In 2026 wordt de zomervakantie in Nederland gevierd tussen 4 juli en 30 augustus. De exacte data per regio kan je vinden op deze pagina.

Vakantiegebieden zomervakantie 2026

Regelmatig hoor je mensen over een vakantiegevoel. Hoewel dit voor iedereen weer anders is, is het toch fijn om te weten hoe je dit krijgt. Helemaal in een periode waarin de daadwerkelijke vakantie nog lang niet voor de deur staat. Er zijn een aantal tips om ervoor te zorgen dat je ontspannen bent, en in een soort vakantiestemming komt.

Zet de informatie stroom even stil
Wat je misschien niet door hebt, maar wat zeker van invloed is, is de nooit stoppende informatiestroom. Op vakantie is die stroom er ook, maar op een hele ander manier. Waar je thuis steeds met nieuws, werk en media in aanraking komt, is dat op vakantie meestal veel minder. Daar krijg je weliswaar ook informatie, maar deze komt uit de directe omgeving.

Om thuis minder informatie binnen te krijgen, is het een aanrader om wat uren of dagen in te plannen waarin de televisie uit staat. Of je de krant weglegt. Uren waarin je niet naar je mail kijkt, en ook de telefoon even laat voor wat hij is. Je geeft je hoofd zo letterlijk een mini-vakantie, en je zult merken dat er direct ruimte komt voor allerlei andere gedachten.

Nieuwe dingen ontdekken
Een ander gedeelte van het vakantiegevoel is het ontdekken van nieuwe dingen, zoals een steegje of een gerecht. Er is geen reden om dit niet te doen vanuit je thuisbasis. Je kunt iets bestellen wat je normaal niet doet, en je kunt ook eens een ander rondje lopen met je hondje. Zo stimuleer je je hersenen en maak je letterlijk nieuwe verbindingen aan in je hersenen.

Iets nieuws kan spannend zijn, maar je leert er van en wanner het tegenvalt waardeer je meer wat je al kent.

Opruimen geeft rust
Een opgeruimd huis kan ook zorgen voor een rustig gevoel. Een vakantiehuisje is vaak een beetje leeg, en alleen de noodzakelijke dingen zijn er aanwezig. Wanneer je thuis ook enkel de spullen hebt die je ook daadwerkelijk gebruikt, kan dit een enorme rust geven. Je hebt minder, dus je hoeft je over minder druk te maken. Er hoeft minder schoon, en er kan minder kapot.

Je krijgt dan letterlijk een opgeruimd gevoel.

Oefeningen
Natuurlijk zijn er ook allerlei oefeningen die je kunt doen om te ontspannen, zoals yoga of meditatie. Maar wat ook helpt is om echt te ontspannen wanneer je ontspant. Zorg dat je het belangrijke werk gedaan hebt, zodat je totaal kunt relaxen. Niet tegelijkertijd aan allerlei situaties denken, maar gewoon puur niets doen. Je zult zien dat je dan veel sneller bijkomt dan wanneer je lichamelijk wel stilzit, maar je hoofd alsnog keihard aan het werk is.