Zomervakantie 2025

Regio Startdatum Einddatum
Noord12-07-202524-08-2025
Midden19-07-202531-08-2025
Zuid05-07-202517-08-2025

Zomervakantie 2025

De zomervakantie van de scholen van Nederland, zal in 2025 gehouden worden tussen 5 juli en 31 augustus. Dit zijn de weken 28 tot en met 35. Op deze pagina zijn de precieze data per regio te vinden.

Vakantiestress
Hoewel de vakantie juist bedoeld is om stress te verminderen, is het een regelrechte ramp voor sommige mensen. Vakantiestress is een ruim begrip, en er zijn verschillende vormen. Voor de een is het zich even druk maken, om vervolgens, eenmaal op de bestemming, de zorgen los te kunnen laten en alsnog te ontspannen. Voor de ander begint het weken van te voren, en houd het pas op wanneer ze weer veilig thuis zijn, na de vakantie.

Leren genieten
Deze mensen krijgen oprechte klachten, en lijken de dagelijkse structuur te missen. Er zijn hele studies naar gedaan, en ook zijn er speciale therapiesessies, zodat je toch kunt genieten van een periode van structuurloosheid. Maar ook al wanneer je enkel een klein beetje stress hebt, kan dit een hele vakantie aantasten. Er zijn veel simpele tips, die je kunnen helpen om, ook zonder therapie, onbezorgd de vakantie in te kunnen gaan. Vaak begint het gevoel van spanning, wanneer de verwachtingen te hoog worden. Wanneer alles perfect moet zijn, is het lastig om onbenullige, onbelangrijke zaken te laten voor wat ze zijn.

Handige tip
Een goedwerkende tip is om een lijstje te maken, met alles wat je mee wilt nemen. Eventueel voor iedere persoon waarvoor je verantwoordelijk bent een lijstje. Vink alles af, wanneer het ingepakt is, zo weet je zeker dat je het bij je hebt, en hoef je niet driemaal de koffer te controleren.

Neem de tijd
Een andere tip is, om ook voordat je weg gaat, een aantal dagen vrij te plannen. Zo heb je alle tijd om bijvoorbeeld de stekkers te controleren, iemand te regelen voor de eventuele kat of planten en natuurlijk om de koffers in te pakken.

Medicijnen controle
Wanneer je medicijnen of andere medische attributen nodig hebt, zorg dan ruim van te voren dat er genoeg in huis is. Zo heb je op vakantie alles bij de hand, en als je terug komt hoef je niet hals over kop naar de apotheek of huisarts.

Bespreek verwachtingen
Ook kan het verstandig zijn om de vakantie vooraf te bespreken met wie je weg gaat. Zo krijg je elkaars verwachtingen in beeld, weet je waar je aan toe bent en ontloop je stroeve conversaties wanneer je al ter plekke bent.