Kerstvakanties

2023

2024

2025

2026

Kerstvakanties

In Nederland is het gebruikelijk dat de meerderheid van de populatie, rond de kerstdagen en oud en nieuw, vrij heeft van de dagelijkse bezigheden, zoals werk of school. Van origine is de kerstvakantie een schoolvakantie, wat betekend dat de lagere en middelbare scholen gesloten zijn. Hoewel Nederland verdeeld is in drie gebieden, in verband met de schoolvakanties, heeft geheel Nederland op hetzelfde moment kerstvakantie. Hoewel het oorspronkelijk een schoolvakantie is, zijn steeds meer bedrijven, en ook hogere scholen en universiteiten, gesloten in de periode tussen kerst en oud en nieuw. De vakantie begint ieder jaar op de maandag van de week waarin het kerstfeest gevierd wordt. Deze vakantie duurt twee weken, zodat scholieren vrij zijn in de eerste week van kerst, en in de week van de jaarwisseling.

Kerstvakantie vieren

Niet alleen scholen zijn gesloten in deze periode. Ook overheidsinstellingen of daaraan te linken bedrijven en organisaties zijn dicht rond deze feestdagen. Daarnaast doet de politiek niets in deze tijd, behalve bij noodsituaties en spoed natuurlijk. Verder zijn veel bedrijven gesloten, die geen bijzondere winst kunnen maken, of speciale verzoekjes krijgen in deze tijd van het jaar.

Thuis vakantie vieren

Veel van de mensen die vrij zijn, zullen thuis blijven en het in en rond hun huis zo sfeervol mogelijk proberen te maken. Er wordt dan ook veel geregeld voor en door al deze mensen. Er zijn markten, zangavonden, optochten en ga zo maar door. Wanneer je door een bewoond gebied komt, zie je overal aan dat het kerst is. Er hangen lampjes, kerststerren en bijna iedere openbare ruimte zal versierd zijn met onder andere een grote kerstboom.

Juist niet thuis vakantie vieren

Toch zijn er ook veel mensen die proberen te ontsnappen aan het kerstfeest, of aan oud en nieuw. Wellicht omdat er vaak ook veel verplichtingen bij deze feestdagen komen kijken, zoals familiebezoek, uitgebreid koken, eenzame mensen bezoeken of uitnodigen, of spelletjes spelen met elkaar. Ook wanneer het wel gezellig is, kan het alsnog voelen als een enorme druk om in ieders wensen te voorzien. Van deze mensen zijn er veel, wanneer het budget het toelaat, die hun heil elders gaan zoeken. Dat kan een klein stukje weg zijn, maar steeds meer zijn er mensen die een vakantie boeken verder weg, om totaal los te komen van de Nederlandse manier van het vieren van deze feestdagen. Een groot gedeelte zal een wintersportvakantie willen, en zoal gaan snowboarden in Duitsland, echter zijn er ook meer en meer mensen die juist een zonvakantie zoeken, veel verder van huis.

Meerdere bedrijven zijn gesloten, echter zijn veel ondernemers juist ontzettend druk in deze periode. Mensen willen graag alles goed verzorgd hebben tijdens en rond deze dagen, en anderen zullen dat moeten bewerkstelligen. Vaak wordt het extra werk ook gretig aangepakt, gezien er meestal extra geld te verdienen valt, door bijvoorbeeld feestdag-bonussen.

Horecabedrijven hebben een erg drukke periode, denk bijvoorbeeld aan catering, hotels, restaurants. Omdat het een speciale tijd is voor velen, willen mensen er graag zo veel mogelijk van genieten. Vandaar, dat naast de gebruikelijke bezigheden, de horecawerknemers meerdere taken bovenop hun takenpakket krijgen. Zo verwachten consumenten aanvullende zorg en een speciaal menu, wat extra werk met zich mee brengt.

Drukte in de accessoire-business

Ook bedrijven die voor feest-gerelateerde accessoires zorgen, of decoratie zullen veel werk moeten verzetten. Tuincentra bijvoorbeeld halen een grootste omzet veelal uit deze tijd van het jaar. Niet alleen door de kerstbomen, maar juist ook door alle extra artikelen die direct ook aangeschaft worden, op dezelfde tijd. Vandaar dat bedrijven als deze, in het bijzonder in deze tijd van het jaar, heel erg hun best doen om zo aantrekkelijk mogelijk te zijn voor de consument. Het is namelijk bewezen dat het veel moeilijker is om de klanten binnen te halen, dan om ze te verleiden om een additioneel artikel te kopen.

Drukte rondom vuurwerk

Vuurwerkverkopers kunnen hun hart op halen. Bijna het hele jaar door mag een particulier geen vuurwerk afsteken, verkopen of kopen, met uitzondering van enkele situaties. Wanneer het dan bijna zover is, kopen mensen massaal sier- of knalvuurwerk. En als het dan het nieuwe jaar is, vanaf net voor tot net na middernacht, mogen ze zelf vuurwerk afsteken. Sommige mensen kopen dan ook enorme voorraden om het nieuwe jaar in te luiden. Dit wordt gedaan terwijl soms hele straten staan te kijken, bijvoorbeeld onder het genot van een glas champagne.

Heftige diensten voor medici en veiligheidsmedewerkers
Tevens zijn de hulpdiensten vaak enorm druk in deze periode. Door ongelukken met vuurwerk is de eerste hulp snel overvol, maar ook doordat mensen zichzelf compleet te buiten gaan aan bijvoorbeeld drank. De politie patrouilleert meer en moet voorbereid zijn op bijzondere situaties. Ook worden vooraf, specifiek in de drukkere gebieden, veel veiligheidsmaatregelen getroffen, en maatregelen die vandalisme tegen gaan. Bijvoorbeeld het afschermen van brievenbussen en prullenbakken voor algemeen gebruik.