Kerstvakantie 2026

Kerstvakantie in 2026

De kerstvakantie van 2026 zal gehouden worden vanaf 19 december 2026, tot en met 3 januari 2027. Dit zal precies week 52 en week 53 zijn. Overal in Nederland houden scholen en onderwijsinstellingen zich aan deze exacte data, dit is wettelijk zo bepaald. Ook veel andere bedrijven zullen gesloten zijn in deze periode.

Glazen huis
In de kerstvakantie wordt ieder jaar, sinds 2004, een actie gehouden vanuit NPO 3FM. Deze actie heet 3FM serious request, en probeert zo veel mogelijk geld op te halen voor een goed doel. Dit wordt ieder jaar gehouden in de week voor kerst. Er worden dj’s van de radiozender opgesloten in een glazen huis, waar ze continue om beurten, of met elkaar, radio maken. Ook krijgen ze geen vast eten. Om niet te verhongeren krijgen ze speciale voedzame drankjes, die lang niet altijd lekker zijn.

Geld ophalen
Er wordt geld verdient, doordat mensen een plaatje aan kunnen vragen en hiervoor een bepaald bedrag betalen. Het bedrag mag zelf bepaald worden natuurlijk. Mensen door heel Nederland voeren acties uit, om ten tijde dat het glazen huis er staat, een zo hoog mogelijk bedrag in te kunnen leveren voor het goede doel.

Onbekend en bekend Nederland op de been
Tijdens deze tijd komen er ook allerlei bekende mensen in het glazen huis, bijvoorbeeld voor een optreden, of om items aan te bieden die geveild kunnen worden voor het goede doel.

Het glazen huis wordt bijna iedere keer in een andere grote stad geplaatst, en er zijn 24 uur per dag dan ook mensen die komen kijken. Deze mensen komen overal vandaan, een extra motivatie is dat er steeds andere bekende Nederlanders langskomen. Vooraf is niet bekend wie komt of wanneer ze komen.

24 uur per dag te bekijken
Deze actie is ook 24 uur per dag te volgen via de televisie of via internet. Het idee is natuurlijk dat het zo veel mogelijk aandacht krijgt, zodat er ook zo veel mogelijk geld opgehaald kan worden. Daarnaast is het enorme reclame voor de stad waarin het glazen huis staat. Deze komt 24 uur per dag in beeld, en erg veel mensen willen er bij zijn. Helemaal wanneer de deur geopend wordt, aan het begin en opnieuw aan het einde van de periode waarin de dj’s zitten opgesloten. Aan het einde wordt er een groots festival georganiseerd in de stad, wat ieder jaar erg druk bezocht is. Inmiddels is deze actie, door het enorme succes, ook in andere landen uitgevoerd, zoals Zwitserland, Kenia en Zuid-Korea.