Kerstvakantie 2025

Regio Startdatum Einddatum
Heel Nederland20-12-202504-01-2026

Wanneer is kerstvakantie 2025?

De kerstvakantie behorend bij 2025, valt in week 52 van 2025 tot en met week 1 van 2026. Preciezer valt deze vakantie van 20 december 2025 tot en met 4 januari 2026. Iedere school en onderwijsinstelling zal dicht zijn tijdens deze schoolvakantie. Veel andere bedrijven zullen ook gesloten zijn.

Festivals en activiteiten
Tijdens deze periode worden er veel festivals georganiseerd. Omdat de verwachting is dat het koud is rond deze tijd, zullen er veel activiteiten binnen gehouden worden. Echter zijn er ook tal van activiteiten buiten te bezoeken.

Optochten door de buurt
Zo worden er veel optochten georganiseerd, waar de focus licht op allerlei lichtjes en kaarsjes. In veel dorpen en steden is dit gebruikelijk. Een complete buurt wordt verlicht door kaarsjes, en bij mensen voor de deur of op straathoeken worden vuren aangestoken. Er is warme chocolademelk en glühwein en je wenst elkaar een fijne feestdag.

IJs sculpturen in grote steden
In grotere steden wordt ieder jaar een ijsbeeldenfestival georganiseerd. Hier kunnen mensen komen kijken naar sculpturen en beelden, compleet uit ijs. Vaak is er ook iets zelf te maken, onder leiding van iemand met ervaring.

Kerstmarkten, overal waar het even past
Op veel plaatsen worden kerstmarkten georganiseerd, maar ook zijn er uitgebreidere varianten. Zo is er bijvoorbeeld in Groningen een grote overdekte kermis met allerlei aanbod en veel muziek en eten. Artiesten hier aanwezig zorgen voor vermaak, zodat je er echt een dagje uit van kunt maken, terwijl je alles wat je nodig hebt in huis haalt voor de feestdagen.

Wintervoorstellingen van het circus
Verder zijn er speciale shows gemaakt door verschillende circussen. In iedere grote stad, of daarbij in de buurt, is dan een bijzondere kerstshow bij te wonen. Deze show wordt compleet in het thema verzorgd, en het is een hele ervaring om hier bij te zijn.

Typerende winteractiviteiten
Ook is het doen van typische winteractiviteiten populair. Zo worden er bijvoorbeeld in veel steden schaatsbanen aangelegd, waarop de inwoners een rondje kunnen maken. Helemaal wanneer er niet veel natuurijs in de buurt is. Er worden bij een ijsbaan altijd kraampjes gezet, de koek en zopie-winkeltjes. Vaak ook worden er, in bepaalde gebieden, wandelingen georganiseerd. Zo kun je in Gelderland een wandeling maken met de boswachter, die dan allerlei bezienswaardigheden aanwijst.

Koek en Zopie
Koek en zopie is van origine een kraampje dat een specifiek mengsel van bockbier, rum, eieren, kruidnagels en kaneel verkocht, de zogenaamde zopie. Vanaf de 20e eeuw werd deze drank verwisselt voor warme punch. Tegenwoordig verkopen de kraampjes, met nog de oude naam, voornamelijk glühwein, erwtensoep en warme chocolademelk.