Pinksteren 2025

Feestdag Datum Dag
Eerste Pinksterdag08-06-2025zondag
Tweede Pinksterdag09-06-2025maandag

Wanneer is Pinksteren 2025?

In 2025 komt eerste Pinksterdag op zondag 8 juni, en tweede Pinksterdag op maandag 9 juni.
De meeste bedrijven zijn gesloten tijdens Pinksteren en daarmee zijn de meeste mensen ook vrij. Ook in andere landen wordt in deze dagen de uitstorting van de Heilige Geest herdacht.
In Nederland wordt het feest niet uitgebreid gevierd, al zijn er wel degelijk bepaalde activiteiten te doen, die te maken hebben met de originele christelijke invulling van dit feest.

Pinksterfeest 2025

Het Pinksterfeest heeft veel muzikanten geïnspireerd en aangezet tot het schrijven en maken van muziek. Veel van deze muziek is gemaakt in, of verwijst naar de middeleeuwen. Dit komt doordat componisten oude, betekenisvolle melodieën gebruikt hebben om het feest van Pinksteren uit de drukken in muziek. Tijdens Pinksteren, en rond deze dagen, zijn er meerdere plaatsen en concertzalen die Pinkstermuziek ten gehore brengen. Een bekend voorbeeld van Pinkstermuziek is bijvoorbeeld het Veni Creator Spiritus. Dit is een hymne, een lofzang, die binnen de Katholieke kerk geluisterd wordt in deze periode. De tekst wordt gezongen in het Gregoriaans, de kenmerkende Katholieke kerkmuziek zonder begeleiding en met een vrij ritme.
Ook Johannes Sebatian Bach heeft muziek gemaakt die in verband staat met Pinksteren. Hij schreef zeven cantates over dit feest. Deze muziek heeft ook weer als inspiratie gediend voor andere componisten.

Derde Pinksterdag en Bokkiesdag

In sommige gebieden viert met een derde Pinksterdag, zoals in de Zaanstreek. Ook Johan Sebastian Bach heeft twee van de zeven cantates speciaal geschreven voor de derde Pinksterdag. In de Zaanstreek heet deze derde dag Pinkster drie. Op deze dag wordt gedacht aan de bevrijding van de Spaanse bezetting, omdat dit in dezelfde periode plaatsvond als Pinksteren. Veel mensen die uit dit gebied komen, nemen dan ook een extra vrije dag.
Tegelijkertijd met de herdenking aan de bevrijding, wordt ook Bokkiesdag gevierd in deze regio. De wortels van dit feest gaan ver terug. Vroeger werd er op deze dag veel gehandeld in vee, en met name in bokjes. Omdat de kopers blij waren met hun laatste aankoop, werd er na de handel uitgebreid feest gevierd in de lokale cafés. Ook tegenwoordig wordt er in deze streek nog een feest gevierd waarin deze oude traditie terug te vinden is. Er word nu niet persé meer vee verhandeld, maar er is nog wel een tocht, langs allerlei kroegen, om bockbier te proberen. Ook wordt deze dag omlijst door de wielerronde van Krommenie.