Hemelvaartsdag 2026

Feestdag Datum Dag
Hemelsvaartsdag14-05-2026donderdag

Hemelvaartsdag 2026

In 2026 valt Hemelvaartsdag op donderdag 14 mei. Deze dag is in Nederland nationaal erkent als feestdag. Dit houdt voor veel mensen in dat ze een vrije dag hebben, echter wisselt dit wel per CAO. OP Hemelvaartsdag wordt herdacht dat de zoon van God, Jezus Christus, terugkeerde naar de hemel.

Dauwtrappen toen

De overlevering leert dat mensen vroeger al heel vroeg opstonden op Hemelvaartsdag.

Het dauwtrappen ritueel heeft echter totaal geen link met de Christelijke betekenis van de feestdag. De mensen werden wakker om 3 uur ’s nachts om, waarschijnlijk onder het zingen van bepaalde liederen, te gaan dansen op het natte gras. Dit deden ze met blote voeten, wat de naam verklaard. Van dit dansen, maar vooral het voelen van de dauw, werd gezegd dat het een bijzondere, of zelfs magische kracht had. Het zou zo kunnen zorgen voor verschillende medische meevallers of bescherming tegen ouderdom. Vaak werd er na het dauwtrappen veel alcohol genuttigd, waardoor het een luidruchtig tafereel was. Wel was het doel om ’s morgens vroeg op tijd voor de mis terug te zijn, wellicht dat het daarom midden in de nacht startte. Omdat er steeds meer overlast kwam, werd er moeite gedaan om deze traditie kleiner en minder bekend te maken.

Dauwtrappen hemelvaartsdag 2026

Tegenwoordig is dauwtrappen in sommige regio’s van Nederland, vooral in Noord-Holland en in het oosten van het land, een traditie op Hemelvaartsdag. De invulling van deze activiteit is echter wel wat veranderd. Er wordt niet meer midden in de nacht opgestaan, maar ’s morgens vroeg. Ook is het niet meer gebruikelijk om met blote voeten te gaan dansen in het gras, al zijn er nog wel sommige liedjes bekend die eventueel gezongen kunnen worden. Wel wordt er een vaak een fietstocht gemaakt, of een stevige wandeling. Er zijn nog wel eens jongeren die voor overlast zorgen, maar hier worden speciale Hemelvaartsdag- maatregelen tegen getroffen.Na het dauwtrappen worden vaak ook vuurtjes gestookt, om een moment van gezelligheid en samen binding te creëren. En natuurlijk om op te warmen. Er zijn ook mensen die dauwtrappen op een andere dag dan Hemelvaartsdag. Het wordt dan vaak als ontspannend ervaring, en vooral gebruikt als een speciaal meditatiemoment. Ook het luidruchtige karakter is dan natuurlijk aangepast, het is voor deze dauwtrappers juist de bedoeling om in complete stilte te genieten van de natuur. Ook gebruiken mensen dauwtrappen om een hechtere band met de natuur de ervaren.