Sinterklaas 2025

Feestdag Datum Dag
Pakjesavond05-12-2025vrijdag

Welke dag valt Sinterklaas 2025

In 2025 valt Sinterklaas op een donderdag. De datum is ieder jaar dezelfde, namelijk 5 december. Op deze datum hebben werkenden geen officiële vrij dag, omdat de feestdag niet wettelijk erkent is in Nederland.

Ontwikkeling van zwarte Piet

In een boekje uit 1850 is het knechtje van Sinterklaas voor het eerst als zwart afgebeeld. In die tijd was zwarte Piet nog bedoeld om kinderen bang te maken, zodat ze verder altijd lief en gehoorzaam zouden zijn. Nog voor 1850 had Sinterklaas zelf deze rol, hij fungeerde als een bangmaker. Wanneer kinderen lief waren geweest kregen ze snoep en anders kwam Sinterklaas je zo bang maken dat je voortaan altijd zou luisteren. Langzamerhand kreeg de Sint knechten, die dit werkje voor hem deden. Zo is de invulling van dit feest steeds een beetje veranderd, met de tijdsgeest mee.

Zwarte Piet-discussie in Nederland

Het is een onderwerp dat de gemoederen al decennia bezig houd, en waarschijnlijk een discussie die niet snel over zal gaan. Het debat over de kleur van zwarte Piet is er een die mensen bezig houd, en enorm kan verontwaardigen. Zo zijn er mensen die het racistisch vinden, en mensen die het muggenziften vinden. Het is in ieder geval een noemenswaardige kwestie.