Kerst 2025

Feestdag Datum Dag
Kerstavond24-12-2025woensdag
Eeerste Kerstdag25-12-2025donderdag
Tweede Kerstdag26-12-2025vrijdag

Kerst 2025

In 2025 zal kerst op de woensdag en donderdag van week 52 gevierd worden. De datum is altijd dezelfde, namelijk 25 en 6 december. Dit is een feest met grote en uitgebreide tradities. Niet iedereen die het feest viert, volgt dezelfde gebruiken. Hieronder word er dieper ingegaan op enkele zeer bekende en geliefde onderdelen van dit feest.

Kerstmis 2025

Een van de gebruiken rond kerst is het in huis halen van een kerstboom. Dit is een traditie waarbij veel mensen niet weten waar het vandaan komt, maar waar ze toch aan mee doen.

Het brengt gezelligheid en sfeer, een feestelijke boom volgehangen met versieringen en lampjes. De meest geliefde boomsoort voor deze versiering is een spar, een naaldboom. Hoewel het steeds gebruikelijker wordt om een ander soort plant of boompje te versieren, blijft de spar het meest populair. Naast een echter boom, zijn er ook veel plastic bomen in omloop. Ook worden decoraties gemaakt in de vorm van een spar, zoals een kartonnen variant, met als voordeel dat er niet ieder jaar een nieuwe gekocht hoeft te worden en de naalden niet uitvallen.

Opzetten en aftuigen van de kerstboom

Hoewel er geen officiële regels zijn voor wanneer deze boom in huis gehaald zou moeten worden, doen de meeste mensen het na het sinterklaasfeest, dat op 5 december gevierd wordt. Het weghalen van de boom gebeurd meestal de dag na drie koningen, dat op 6 januari gevierd wordt. Je kunt natuurlijk zelf bepalen of je deze regels volgt.

Symboliek achter de kerstboom

Achter veel onderdelen van de boom zitten meer geschiedenis dan je op het eerste gezicht zou zeggen. Zo staat de boom in zijn totaliteit symbool voor vruchtbaarheid. De kerstballen zijn symbolisch oor de vrucht die Adam en Eva aten in het Paradijs. De lampjes verwijzen naar de komst van Jezus, als de brenger van licht. Sommige mensen zien de symboliek nog in de boom, maar voor een grote meerderheid is het vooral om de gezelligheid te doen. En natuurlijk de traditie van het optuigen, versieren, van de boom, met het gezin.

Oorsprong van de kerstboom

Over de precieze oorsprong zijn de meningen verdeeld, maar naar alle waarschijnlijkheid stonden kerstbomen vroeger alleen in de protestante kerk. Vanaf de 19e eeuw werden ook bomen in huizen gezet. Door de jaren heen is de kerstboom uit de veel protestante kerken toch weer weggehaald, omdat het af zou leiden van de christelijke boodschap van het kerstverhaal. Binnen de katholieke kerk is speelde de kerstboom niet echt een rol, dit kwam pas later. De katholieke kerk gaf de voorkeur aan het kerststalletje bij om de focus te leggen op de Bijbelse figuren. De protestante kerk was hier voorzichtig mee, in verband met beeldenverering.