Hemelvaartsdag 2025

Feestdag Datum Dag
Hemelsvaartsdag29-05-2025donderdag

Wanneer is Hemelvaartsdag 2025

In 2019 valt Hemelvaartsdag op donderdag 29 mei. Omdat dit een wettelijke feestdag is in Nederland, zijn de meeste arbeidskrachten vrij van hun dagelijkse werk-verplichtingen.

In Nederland worden op Hemelvaartsdag activiteiten georganiseerd, die ieder jaar weer terugkomen. Zo worden er meerdere markten en gezellige braderieën gerealiseerd, die ieder jaar een significant aantal bezoekers trekken. Ook zijn er wat grotere dagen en festivals te bezoeken tijdens deze dag en het weekend dat erna volgt. Voor wat meer informatie hierover staat hieronder een korte uitleg over de bekendste evenementen.

Kerkelijke viering hemelvaart

Er wordt vanuit de kerkelijke gemeenschappen meestal niet echt iets georganiseerd, naast een thematische kerkdienst. Veel van de Christelijke en Joodse gelovigen mensen gaan naar deze speciale diensten, waarin de nadruk logischerwijs ligt op het feit dat Jezus Christus naar de hemel terug ging.

Nationale Stoomtrein dag

De ANWB heeft Hemelvaartsdag benoemd tot Nationale Stoomtrein dag, een dag waarop de focus ligt op stoomtreinen. Er kunnen dan ritjes gemaakt worden in een oude, goed onderhouden stoomtrein tussen Apeldoorn en Beekbergen, en tussen Beekbergen en Loenen.

Langs de route is op meerdere locaties de mogelijkheid om een hapje en een drankje te nuttigen en ook is er overal een boel informatie te verkrijgen over de trein. Ook laten mensen langs de route verschillende dingen zien, zoals bepaalde onderdelen van de treinen. Mensen die gaan dauwtrappen, mogen hun fiets gratis meenemen in de treinritjes.

Nederlands jongleerfestival

Verder wordt ook het Nederlands jongleerfestival georganiseerd op Hemelvaartsdag. Dit is een jaarlijks festival, dat steeds in een andere stad gevierd wordt. Deelnemende jongleurs en toeschouwers komen uit heel Nederland en omliggende landen. Er worden onder andere specialistische workshops en spetterende shows gegeven. Ieder jaar heeft iemand anders de verantwoordelijkheid voor de organisatie van dit festival.

Muziek op Hemelvaartsdag

Er wordt ieder jaar, vanaf 1971, het bekende Breda Jazz festival georganiseerd op deze feestdag. Dit festival duurt vier dagen en vindt plaats in het centrum van Breda. De startdatum is Hemelvaartsdag, en gaat door tot het einde van het weekend. Je hoeft niet te betalen om te komen luisteren. Daarnaast wordt er ieder jaar in Hellendoorn Dauwpop georganiseerd op deze feestdag. Dit is begonnen als een kleinschalig festival, echter is het zich in rap tempo aan het ontwikkelen. Er komen steeds grotere namen spelen, en het festival geniet inmiddels al een behoorlijke bekendheid. De naam van dit festival is ongetwijfeld afkomstig van het dauwtrappen, dat een typische bezigheid is voor Hemelvaartsdag.