Koningsdag 2026

Feestdag Datum Dag
Koningsdag27-04-2026maandag

Wanneer is Koningsdag 2026?

In het jaar 2026 valt koningsdag logischerwijs weer op 27 april, dat is in dit jaar op een maandag. In Nederland is dit een wettelijke vrije dag, waarop de meerderheid niet naar het dagelijkse werk gaat. Landelijk wordt de verjaardag van de koning gevierd. Er heerst een feestelijke sfeer, en er wordt veel georganiseerd. Voor iedere interesse is er wel iets te doen, in de buurt en anders in de grotere steden. In de straten is geklets en een rumoerige gezelligheid. Verder klinkt op veel plekken en pleinen muziek. Er zijn veel mensen te vinden op de straten, het is een oprecht volksfeest.

Koningsnacht 2026

De nacht voor koningsdag wordt op veel plekken uitgebreid feest gevierd. Vaak houdt dit in dat er (live-)muziek is, en de drank rijkelijk vloeit. Er wordt veel gedanst en veel mensen genieten van de aangeboden evenementen. Landelijk barst het feest overal los, het is een reusachtige festiviteit in Nederland. Vaak zijn er kaartjes te koop, om een plekje te kunnen bemachtigen in de populaire uitgaansgelegenheden, omdat het een zeer druk bezochte nacht is. Helaas zijn er ook mensen die het niet lukt om maat te houden in deze nacht, er wordt dan ook altijd extra beveiliging ingezet. De sfeer is over het algemeen echter wel uitstekend.

Aubade

Een traditioneel onderdeel van deze feestdag is de aubade. Schoolkinderen lopen dan ’s morgens vroeg naar het gemeentehuis, om hier de op school geleerde liedjes te zingen. Wekenlang wordt er geoefend om typische vaderlandslievende gezangen te gehore te brengen. Er is veel publiek, en dit is een vertrouwd onderdeel waarmee menig Nederlander de koningsdag aftrapt. Wanneer de koninklijke familie een bezoek brengt aan een gemeente, begint de dag vaak ook met het toezingen van hen.

Bezoek van de koninklijke familie

Wanneer de familie langskomt, is er veel georganiseerd. Eerder werden er veel spelletjes bedacht, zoals zaklopen en koekhappen, waaraan ze dan geacht werden mee te doen. Sinds zijne koninklijke hoogheid Willem-Alexander koning is, zijn deze spelletjes niet meer bedoeld voor de koninklijke familieleden. Ze worden nog steeds gedaan, onder de noemer ‘oudhollandse spelen’, maar nu enkel door en voor kinderen en een enkele volwassene.

Lampionoptocht

Traditioneel werd de feestelijke dag afgesloten met een lampionoptocht. In een aantal gemeentes wordt dit nog steeds zo gedaan, en vaak wordt de optocht dan afgesloten met een spectaculaire vuurwerkshow. In een aantal andere gemeentes wordt enkel een vuurwerkshow gegeven. Particulieren mogen op deze dag en avond zelf geen vuurwerk afsteken.