Kerst 2026

Feestdag Datum Dag
Kerstavond24-12-2026donderdag
Eerste Kerstdag25-12-2026vrijdag
Tweede Kerstdag26-12-2026zaterdag

Wanneer is kerst 2026

Kerst 2026 wordt gevierd in week 52, op vrijdag 25 december, en zaterdag 26 december.

Dit feest kent een lange voorbereidingsperiode, waarin veel kerstmarkten en braderieën georganiseerd worden. Voor Nederlanders zijn ook de kerstmarkten in Duitsland erg bekend.

Zo krijgt iedereen de kans om versieringen in huis te halen, en alle benodigdheden voor bijvoorbeeld het kerstdiner. Bedrijven geven in deze tijd vaak een statig diner of een uitgebreide borrel, om zo aan het einde van het jaar hun medewerkers te bedanken. Er worden cadeaus gegeven, en mensen doen erg hun best om er zo goed mogelijk uit te zien. Ze gaan naar de kapper, of ze halen een manicure. Kleding met bijvoorbeeld glitters is erg populair rond deze tijd, en ook wordt de galakleding dan nog al eens uit de kast gehaald.

Kerstnacht 2026

De avond voor eerste kerstdag wordt kerstnacht genoemd. Op deze avond word een kerkdienst gehouden, die zeer goed bezocht wordt in de protestante en de katholieke kerk. Ook onder niet-gelovigen mensen, of mensen die normaliter geen kerkdienst bijwonen, is deze dienst populair. Dit is te verklaren doordat het voor veel mensen een onderdeel is van de kersttraditie. Op deze avond geven ook veel koren een uitvoering. Dit gebeurd ook veelvuldig in bijvoorbeeld centra van steden en dorpen en is dan gratis te beluisteren voor iedere passant.

Kerstmuziek

Ieder zichzelf respecterende (pop-)artiest heeft wel eens een kerstliedje gemaakt, of een cover hiervan opgenomen en uitgebracht. Er zijn erg veel bekende liedjes die specifiek voor deze tijd zijn, en de radio maakt hier handig gebruik van. Er worden ieder jaar nieuwe liedjes geschreven, en er zijn natuurlijk de klassiekers. De meer traditionele liedjes hebben vaak een christelijke boodschap. Er is ook veel christelijke kerstmuziek die intussen erg bekend is geworden, en in deze periode ook via de seculiere kanalen uitgezonden wordt. Bepaalde ideologieën, wilden juist de christelijke boodschap uit kerst halen, en vandaar dat in sommige gebieden een ander soort muziek te beluisteren was, en soms nog is, rond kerstmis. Zo was het liedje ‘o dennenboom’ bijvoorbeeld erg bekend in het vroegere derde rijk. Verder is er veel klassieke muziek populair in deze periode. Het is gebruikelijk om met elkaar naar een kerstconcert te gaan, om bijvoorbeeld te genieten van het Weinachtsoratorium van Johan Sebastian Bach. Ook de Messiah, van Georg Friedrich Händel is veel gedraaid in deze periode, hoewel dit ook populair is rond de tijd van Pasen.