Sinterklaas 2026

Feestdag Datum Dag
Pakjesavond05-12-2026zaterdag

Sinterklaas 2026

Sinterklaas valt in 2026 op een zaterdag. De datum waarop het feest gevierd wordt is ieder jaar dezelfde, namelijk 5 december. Dit feest is begonnen bij de verering van de bisschop van Myra, die in Turkije woonde, deze man heette Sint-Nicolaas. Het feest gaat minimaal terug tot de middeleeuwen.

Sinterklaas in Nederland

In Nederland is Sinterklaas een oude man, met wit haar en een lange baard. Hij rijd op een witte schimmel, en wordt geholpen door veel hulpjes. Hij draagt een rode mantel een mijter, een soort hoed, en heeft een gouden staf.

Schoen zetten

Sinterklaas komt het land in met een boot vol cadeaus, die vervolgens uitgedeeld worden. Ze worden door de schoorstenen bij de huizen naar binnen gebracht. Kinderen zetten daarom hun schoentje bij de open haard, of bijvoorbeeld de voordeur of een raam wanneer er geen houtkachel is. Tijdens dit ritueel worden liedjes gezongen en er wordt een worteltje, suiker of hooi klaar gezet voor het paard van Sinterklaas, met een mooie tekening voor Sint of Piet. Wanneer Piet dan binnen komt om de cadeaus te brengen, wordt het schoentje gevuld met iets lekkers. Het zetten van de schoen gebeurd meestal ’s avonds, en de volgende morgen vinden de kinderen dan iets te snoepen of een klein cadeautje in hun schoen.

Pakjesavond

Sinds het begin van deze traditie is geheimzinnigheid een groot onderdeel. Het is de bedoeling dat kinderen geloven in het bestaan van deze man, en zijn knechten. Er worden allerlei toeren uitgehaald, zodat ze er niet achter zullen komen dat de cadeaus van bijvoorbeeld de ouders afkomstig zijn. Op 5 december zelf, worden er traditiegetrouw cadeaus gegeven, meestal van een geheime gever, met een gedicht. Ook komen ze vaak in de vorm van een surprise, een speciaal ingepakt cadeau. Ook werkgevers doen hun werknemers vaak iets cadeau rond het Sinterklaasfeest. Het feest is niet meer alleen voor kinderen, en dat is terug te zien in gewoonten als deze.

Sinterklaas in andere landen

Ook in andere landen is er een goedheilig man bekend die snoepgoed uitdeelt aan lieve kinderen, en met straf dreigt wanneer ze niet geluisterd hebben. In België wordt een vergelijkbaar Sinterklaas gevierd op 6 december, maar ook in andere landen zijn veel versies van het Sinterklaasfeest te vinden. In ieder Europees land is een traditie die erg op dit feest lijkt, en het verhaal is ook meegenomen naar Amerika. Hier is de naam veranderd naar Santa Claus, vanaf daar is de inhoud van het verhaal weer verder veranderd en zo komt Amerika aan de kerstman.