Pasen 2026

Feestdag Datum Dag
Eerste Paasdag05-04-2026zondag
Tweede Paasdag06-04-2026maandag

Pasen 2026

In 2026 is de eerste Paasdag op zondag 5 april, en tweede Paasdag dan dus op maandag 6 april. Pasen is een erkende Nederlandse feestdag, waardoor de meeste mensen niet naar hun werk hoeven te gaan tijdens deze dagen.

Films en theater bij Pasen

Net als bij kerst, zijn er ook bij Pasen een aantal populaire films, die uitgezonden worden op de televisie. De meeste hiervan nemen de kijker mee terug in de tijd, en veelal gaat het over het verhaal van Jezus. Bekende voorbeelden zijn Ben-Hur, the Rope, Jesus Christ Superstar, en een nieuwere film is The Passion of the Christ. Sinds jaren wordt er in Nederland tijdens het Paasweekend ook een soort theatershow opgevoerd, welke voor iedereen toegankelijk is. Deze show heet ‘the Passion’. Het wordt uitgevoerd door bekende Nederlanders en verteld het Bijbelse verhaal. Het is open voor publiek, en is gemaakt om in de straten van wisselende Nederlandse steden gespeeld te worden. Ook wordt het uitgezonden op televisie, wat verzorgd wordt door de Katholieke Radio Omroep en de Evangelische Omroep.

Joods Pasen en matzes

In de Joodse kringen wordt ook Pasen gevierd, maar het feest heet Pesach of Pascha. In Pesach ligt de oorsprong van de christelijk variant van het feest. Beide feesten herdenken, naast de opstanding van Jezus, de uittocht uit Egypte. Dit is het verhaal over het wegvluchten van het Joodse volk uit de onderdrukking in Egypte, en richting een eigen land. Ook in de bijbel wordt al het vieren van dit feest beschreven, op de toenmalige gedenkdagen kwamen mensen overal vandaan naar de tempel in Jeruzalem om stil te staan bij de uittocht uit Egypte. In beide tradities is dit feest dan ook onlosmakelijk verbonden met het gedenken van Gods werken voor het volk van Israël. Dit betekend kortweg dat mensen, zowel Joods als christelijk, tijdens dit feest stil staan bij wat God voor hen betekend en tevens wordt er uitgekeken naar de voorspelde terugkomst van Jezus. Bij het Joodse Pesach worden broden gegeten zonder zuurdesem, dus ongerezen brood, als extra middel om te denken aan het oude paasfeest uit de bijbel. Omdat de Joden voor de uittocht uit Egypte snel voor voedsel moesten zorgen om mee te nemen tijdens het vluchten, moesten ze brood bakken zonder het te laten rijzen. In Nederland zijn er matzes te koop, deze doen denken aan de broden die gegeten worden tijdens Pesach.