Pasen 2025

Feestdag Datum Dag
Eerste Paasdag20-04-2025zondag
Tweede Paasdag21-04-2025maandag

Wanneer is Pasen in 2025?

De eerste Paasdag valt in 2025 op zondag 20 april, en tweede Paasdag volgt de dag daarna, maandag 21 april. Pasen is een bekend feest en wordt door steeds grotere aantallen mensen uitgebreid gevierd, of ze nu de herkomst kennen of niet. Naast dat het voor het merendeel vrije dagen betekend, hebben inmiddels veel inwoners van Nederland zo hun eigen invulling aan deze dagen gegeven. Het feest wordt over het algemeen niet zo groots gevierd als kerst, maar toch zijn er een aantal tradities die al lang in ere gehouden worden.

Nederlandse gebruiken bij Pasen

In Nederland is het gebruikelijk om een uitgebreide, overdadige lunch of diner te organiseren met familie of vrienden. Ook het zoeken naar eieren is een traditie. De noodzakelijke diensten zijn eerste Paasdag aan het werk, zoals politie, brandweer en medici. Verder zijn veel bedrijven gesloten, en ook het openbaar vervoer opereert volgens een aangepaste dienstregeling. Voorafgaand aan Pasen zijn er meerdere mogelijkheden en speciale openingstijden in winkels, zodat iedereen alle gewenste aankopen kan doen. Wat veelal terug te vinden is in de winkels rond Pasen zijn chocolade-eieren en andere thematische chocoladecreaties, luxe vogeleieren voor consumptie, allerlei soorten en maten decoratieve kuikentjes en paashazen en veel op een omelet gelijkende koekjes. Veel hiervan wordt aangeboden in zachte lentekleuren, zoals geel, roze en lichtgroen.

Paaseieren en de paashaas

In Nederland is er het gebruik van het zoeken naar paaseieren. Soms zijn het daadwerkelijk vogel-eieren, die eerst beschilderd worden. Soms, en tegenwoordig steeds vaker, zijn het chocolade-eieren. Na het creatieve gezelligheidsmoment, dat vaak op een eerdere dag gepland wordt, verstopt iemand de eitjes, en dan kan de zoektocht beginnen. Het is eigenlijk een spel voor kinderen, maar toch zijn er ook veel volwassenen die deelnemen aan het spel. Meestal worden de eieren buiten verstopt, omdat de paashaas ze ’s nachts verstopt zou hebben. Op Paasmorgen kan het zoeken dan beginnen. De paashaas is al vanouds onderdeel van het Paasfeest. Origineel had deze een opvoedkundige taak, alleen lieve kinderen kregen namelijk zoetigheid van hem. Ook bestaan er allerlei decoratieve varianten van de paashaas, die neergezet worden voor de sfeer. Tevens zijn er beschilderbare beeldjes, die tegelijkertijd met het kleuren van de eieren worden gekleurd. In andere landen zijn er verschillende figuren die de rol van Paashaas hebben. Zo is er bijvoorbeeld in Beieren een paashaan en in Tirol een paaskip. De paashaas staat symbool voor Pasen, als tegenhanger voor de christelijke invulling van het Paasfeest.