Pasen 2018

Feestdag Datum Dag
Eerste Paasdag01-04-2018zondag
Tweede Paasdag02-04-2018maandag

Wanneer is Pasen 2018?

In 2018 valt de eerste Paasdag op zondag 1 april, en de tweede paasdag valt op maandag 2 april. Deze feestdagen zijn in Nederland nationaal erkend, en veel mensen zijn deze dagen vrij.

1 april

Naast dat dit jaar Pasen op deze datum staat, is het op 1 april gebruikelijk om elkaar voor de gek te houden, in privékring, maar ook op grotere schaal. Zo werd bijvoorbeeld in 1960 via de nationale televisie vermeld dat de toren van Pisa omgevallen was. Het doel van de grappen op deze dag is om mensen te laten geloven dat iets werkelijk zo is, om vervolgens ‘1 april’ te zeggen. Ondanks dat het op dezelfde dag is, heeft de 1-april grap echter niets te maken met het Paasfeest.

Oorsprong

Over de precieze herkomst van dit feest zijn de meningen verdeeld. Er zijn veel oude verhalen waaruit blijkt dat een vergelijkbaar feest al zeer lang een traditie is, rond de lente, in verschillende culturen. Deze tradities eren vaak een god van vruchtbaarheid of leven.
Sommigen zeggen dat het huidige Paasfeest hier uit voortgevloeid is. Echter zijn er ook veel mensen die denken dat Pasen een veel moderner feest is, dat wel enige gebruiken uit de oude verhalen heeft overgenomen.