Feestdagen 2019

Feestdag Datum Dag
Hemelsvaartsdag30-05-2019donderdag
Feestdag Datum Dag
Eerste Paasdag21-04-2019zondag
Tweede Paasdag22-04-2019maandag
Feestdag Datum Dag
Eerste Pinksterdag09-06-2019zondag
Tweede Pinksterdag10-06-2019maandag
Feestdag Datum Dag
Koningsdag27-04-2019zaterdag
Feestdag Datum Dag
Pakjesavond05-12-2019donderdag
Feestdag Datum Dag
Kerstavond24-12-2019dinsdag
Eeerste Kerstdag25-12-2019woensdag
Tweede Kerstdag26-12-2016maandag

Feestdagen 2019

Op deze pagina is te bekijken op welke datum in 2019 bekende feest- of gedenkdagen worden gevierd, in Nederland. Veel feest- en gedenkdagen hebben geen vaste datum, en daarom vallen sommige feestdagen ieder jaar op een andere dag. Het is handig om te weten wanneer een feestdag plaatsvind, omdat je dan een dagje vrij hebt, om te weten wanneer een vakantie valt, of omdat er deze dag juist extra werk aan de winkel is. Al deze informatie is hier op de pagina te vinden. Voor wat meer achtergrondinformatie staan hieronder wat dagen genoemd met uitleg.

Secretaresse dag

Deze gedenkdag valt ieder jaar op de derde donderdag van de maand april. In 2019 valt deze dag op donderdag 18 april. Om het imago van secretaresses beter te krijgen, is dit speciaal bedacht. Het is een dag waarop bedrijven stilstaan bij de toevoeging die een secretaresse levert. Er wordt aandacht gegeven, om zo te laten blijken dat het gezien wordt en gewaardeerd.

De secretaresses die werken bij een bedrijf dat deze feestdag erkent, krijgen op deze dag cadeautjes van de werkgever. Het is een feest dat over is komen waaien uit Amerika.

Moederdag 2019

In 2019 valt Moederdag op zondag 12 mei. Deze feestdag is altijd op de tweede zondag van mei. Op deze dag krijgen moeders extra aandacht. Deze dag viert het moederschap. Ook in andermaal op dezelfde datum. Vaak moeten de kinderen en eventuele vader alle huishoudelijke taken op deze dag uitvoeren. Daarnaast krijgt de moeder meestal zelfgemaakte cadeaus, en bijvoorbeeld een cadeau plus een zelfgemaakt ontbijt op bed. Deze dag is zeer gunstig voor bloemenverkopers, die hebben een hoogtepunt in de verkoop rond en op Moederdag.

Sint Maarten

Deze feestdag wordt ieder jaar op 11 november, of de avond ervoor gevierd. Hoe en of dit gevierd wordt in Nederland, verschilt erg per provincie. Ook in andere landen wordt het erkent.

Er zijn veel liedjes die op deze dag gezongen worden, en kinderen gaan dan met lampionnetjes langs de deuren, en krijgen hierna snoep. Het is een feestdag die Maarten van Tours herdenkt.

Echter, er zijn meerdere verhalen over de oorsprong van deze feestdag, en meerdere theorieën over waar deze traditie vandaan komt. Een tijd lang leek deze gedenkdag een beetje genegeerd te worden in grote gedeeltes van Nederland, maar de laatste decennia lijkt het aan populariteit te winnen en zijn er weer steeds meer lampionnen op straat, op 11 november.